Tsukiji fiskmarknad

I Japan så hittar vi världens största fiskmarknad. Den ligger i centrala Tokyo och det är här som fisk, skaldjur, kaviar och annat från havets skattkista distribueras ut till nästa destination i landet. Cirka 2 000 ton fisk och andra arter hanteras här varje dag och det är med blandade känslor som innebörden av detta sjunker in. I en värld där antalet människor ökar för vart år och en allt mer sårbar natur exploateras, så krävs det också att marknader som denna tar sitt ansvar för ett hållbart fiske. Japan har en rik tradition när det kommer till mat från havet och det är en stor del av deras kultur.

Mitt i natten

fish

Kl 03.00 så börjar marknaden att vakna till. Havets läckerheter börjar att komma in och göras klar för distribution och en metod är olika auktioner som börjar kl 05.00. En av dem är tonfiskauktionen och den går att besöka för ett begränsat antal turister varje dag. Det gäller att vara ute i tid då bara de första 100 i kön får komma in och titta. Tonfisken som säljs här kommer från fiskrika vatten i hela världen. Det är en delikatess och köttet från tonfisken är mycket eftertraktat.

 

Resturanger på marknaden

Mycket av fisken som säljs på morgonen köps upp av restaurangägare. Många av dem håller till i utkanten av marknadsområdet och ett besök för en måltid på en av dem är en upplevelse i sig. Det är glädjande att fler och fler restauranger i Tokyo tar på allvar ett ansvarsfullt fiske. Denna traditionsrika marknad från 1935 är värt ett besök och en måste för de som älskar sjömat. Om du vill lära dig om finansieringsmöjligheter för resor finns många möjligheter. En sida som kan vara värd att besöka är minilån utan UC. Besök sidan genom att klicka här.