Hajfiske – okej eller inte?

Det har på senare år varit väldigt mycket skriverier om att ta ansvar och att fiska på rätt sätt för att inte vissa arter ska bli utrotningshotade. Detta gäller i allra högsta grad hajen och det fiskas på många håll långt över hållbara gränser och på väldigt brutala sätt i många fall. Det är den populära hajfenan som är attraktiv och som man använder till hajfenssoppa. Fler och fler restauranger väljer nu att ta bort denna maträtt från menyn. Men det är inte denna typen brutala fiske vi ska nämna här, utan det mer trevliga och humana sport och hobbyfisket som så många älskar.

Hajfiske i Sverige

Här i Sverige så har vi Pigghajen, den simmar hit från Nordatlanten in till den svenska västkusten och juni är en bra månad att fiska Pigghaj i. Denna haj är en utmärkt matfisk och den passar bäst att steka eller halstra. Tänk bara på att inte äta skinnet. Det är också viktigt att följa de regler som finns, till exempel var man kan fiska och hur många man får lov att fiska i dygnet.shark swimming

Håbrand

För den som inte har hört talas om en håbrand så är detta är en ganska så stor haj. Den kan bli över 3 meter lång. Hajen simmar både i Kattegatt och Nordsjön. Håbranden följer sillstimmen som vandrar och det är också dess föda. Denna haj kallas ibland också för sillhaj på grund av det är just sill den äter. Köttet till denna haj ses som en delikatess och idag är det inte lov att fiska denna haj på grund av att den är fridlyst. Det är överfiske som leder till att vissa arter inte får fiskas längre. Skulle man få en håbrand på kroken är det bara att släppa den fri igen.

Hajfiske i USA

Om det är den actionfyllda upplevelsen att fånga en haj i lite varmare vatten man är ute efter, ja då kanske man ska ta en tur till Florida eller Texas. Vattnen utanför dessa stater är fyllda med haj av flera sorter och det arrangeras fisketurer på flera ställen. Ska man ge sig ut själv krävs det en licens att fiska, har man inte det kan det bli dyrt. En licens får köpt på olika skattekontor och det går också fint att fråga i en turistinformation där man befinner sig.