Rensa och filea din egen fisk

Att fiska är otroligt roligt, det tycker vi nog alla som följer den här bloggen. Själva fisket i sig är dock bara en del i ”fiskeprocessen”. När du väl fått napp och dragit upp storfångsten så har du alltid två val. Antingen släppa tillbaka fisken i vattnet eller ta upp den för att tillreda den vid ett senare tillfälle. Många fiskar givetvis bara för att det är kul och släpper tillbaka fisken i vattnet när man väl fångat den, men för de som vill göra något med fisken efter att man fångat den så finns det flera steg som följer efter att man fått napp.

fisk i låda

Fiskar du i syfte att tillreda din fångst så är det första steget att rensa fisken. Det här är en process som långt ifrån alla bemästrar, speciellt inte om man är nybörjare på området. Det finns flera olika sätt att rensa fisken och idag finns det dessutom väldigt praktiska hjälpmedel som kan underlätta processen.

Det grundläggande tillvägagångssättet när man ska rensa fisk är att börja med att sprätta upp buken, alltså undersidan av fisken, från änden fram till gälarna. Detta kan göras med sax eller kniv. När du har gjort detta så ska du sedan kapa av senan mellan gälarna för att sedan ta tag i huvudfästet och dra ut gälarna. Detta är det enklaste sättet att göra det på. Efter detta ska du sedan ta ut inälvorna.

Efter att du rensat fisken är det dags att filea den. Att filea fisken innebär att du särskiljer själva fiskfilén från fiskens skinn. Detta kan göras med hjälp av en filékniv eller med hjälp av en filémaskin. Filémaskiner blir allt vanligare på marknaden. Traditionellt sett så används filémaskiner endast i stora industrier, men på senare tid har det blivit allt mer förekommande med filémaskiner i mindre format som är anpassade för hemmabruk. Detta är något vi absolut kan rekommendera i och med att det snabbar på processen. När du rensat och fileat fisken är den sedan redo att tillredas.