Fiska på vintern

Under vinterhalvåret är det många fiskare som lägger fiskeutrustningen på hyllan. När kylan slår till är det inte lika trivsamt att stå vid vattenbrynet och hoppas på storfångst. Ännu mer skrämmande är tanken att faktiskt sätta sig ute på isen, borra upp ett hål och pimpla i vinterkylan. Vi förstår att det kan kännas lite motigt, men vi vill verkligen uppmuntra till att fiska året runt. Det är en härlig upplevelse oavsett årstid, om än en annorlunda aktivitet att göra under vintern jämfört med årets varmare årstider.

Pimpelfiske görs med fördel på en insjö som hunnit få ett rejält istäcke över sig, alternativt i närheten av den frusna strandkanten om man fiskar vid havet. När du ska ge dig ut för vinterfiske är det flera saker som är viktiga att tänka på. Först och främst gäller det att du klär på dig ordentligt. Att pimpla kan ta flera timmar innan man får napp. Har man inte rätt kläder kan väntan på napp bli snudd på outhärdlig. Utöver rätt kläder är det även centralt att ha med sig en isborr för att kunna göra ett hål i isen att fiska i. Vidare kan det vara bekvämt att ha med sig något att sitta på, som en tältstol, pall eller liknande. Att stå i flera timmar eller sitta på isen blir kallt i längden.

Vad gäller själva fisket är det av yppersta vikt att du har tillstånd. Fisketillstånd gäller året runt och är inget du kan undkomma bara för att det är vinter. När du har dit tillstånd måste du vara väl införstådd med vilka redskap som får eller inte får användas under pimpelfisket. För vinterfiske finns det nämligen flera olika typer av redskap som använts genom åren. Några av de som är tillåtna, och som vi främst rekommenderar, är dock klassiska redskap som pimpel och angeldon vilket man kommer väldigt långt med.