Lär dig grunderna för havsfiske

Har du bestämt dig för att pröva havsfiske? Att fiska i havet kan innebära betydligt större fångster än i sötvatten och anses därför vara det mest teknikkrävande, och kanske det mest spännande fiskesättet. Havet erbjuder större variationer av fisk och man brukar också säga att det är närmare mellan nappen i havet än i insjön. Tack vare den stora variationen  så kan alla hitta något de gillar med havsfiske, oavsett om man åker med en turbåt eller fiskar med sin egna båt. Är du nybörjare rekommenderar vi att du åker ut med en turbåt- det är ett perfekt sätt att lära sig lite olika knep.

Havsfiske båttur

Vad finns det då för olika sätt att fiska i havet? Jo man brukar främst tala om två olika metoder,  pilkfiske och metefiske. Man kan egentligen inte säga att det ena är bättre än det andra, utan det handlar helt om vad man är ute efter.

Först och främst- eftersom man är ute efter hårda bottnar vid havsfiske  så är det vanligaste sättet att man driver över en topp eller sluttning på lagom djup med sin båt.  Platta områden på botten är ofta mjukare och är därför inte optimalt vid havsfiske.

När man driver längs med den hårda botten, pilkar man av botten under tiden. Man använder sig utav en pilk med 3 till 5 krokar på, och det här sättet är väldigt effektivt när man ska fånga stimfisk såsom torsk, sej eller makrill. Pilka hela tiden för största chans till napp, det vill säga ryck kontinuerligt i linan strax ovanför botten.

Är man istället ute efter de lite större fiskarna ska man agna med naturligt bete. Man kan då ta bort trekroken på pilken och istället använda sig utav en en enkelkrok. Den ska hänga ned 1-2 decimeter med betet och med hjälp av en upphängare i grov nylon över pilken kan du nu fånga större men lite färre fiskar.

Ett annat sätt att fiska på grunt vatten är att använda plattfisktackel som du agnar med musslor eller räkor, här kan du lyckas att fånga plattfisk eller småfisk som blå- eller berggylta.

Hur är det med utrustningen då? Jo det finns mycket att välja på så det gäller att veta vad du är ute efter och lägga lite tid på att det ska bli rätt. Fiskar du ofta och är  mer erfaren kanske det kan vara värt att köpa utrustning för både pilkefisket och metet. Att satsa på kvalitet när det gäller utrsutning kommer att löna sig. Generellt kan man säga att utrustningen till metet kan vara lite vekare än den för pilket.

Det var lite grundläggande punkter angående havsfiske- nu är det bara att ge sig ut och pröva fiskelyckan!