De 5 bästa fisketipsen

  • 1. Våga testa något nytt

Hamna inte i samma banor. Det där draget som alltid funkat kanske inte ger dig det du suktar efter. Våga testa en ny plats eller ny position och låt dig överraskas av vad vattnet har att bjuda på. Testa ett drag som går på annat djup tex.

  • 2. Temperatur/vind/väder

Väder sägs alltid ha en stor påverkan på fiskelyckan. Planering är A och O. Är det på sommaren och det blir högvärme kan det vara smart att ge sig ut tidigt, helst innan soluppgången. Då går fiskarna närmare ytan. Ska det däremot bli eftermiddagsregn kan det vara smart att avvakta tills dess. Återigen går fisken upp till ytan för det syrerika och svala vattnet. Är det lä? Då kan det vara smart att förflytta sig. Rovfisk är mer aktiv där det blåser och är mer strömt så förflytta dig med jämna mellanrum för större chans att hamna i ett område med mer vind och vattenströmmar.

  • 4. Utrustning & fiskedrag

Vilken typ av drag passar bäst för din fisketur? Spinnfiske funkar för de som utövar sportfiske och det kräver inte mycket utrustning för att komma igång. Du behöver såklart lina, rulle, bete och spö. Utbudet av drag är stort och det är viktigt att veta vad du är ute efter att få på kroken.

Wobbler är en imitation av småfisk och kan användas på många olika djup. Det är också ett av de populäraste dragen hos fiskare. Spinnaren roterar i vattnet och ger ifrån sig ljudvågor. Jigg får man själv ge liv i genom att låta den sjunka till botten och sedan veva in med ett antal ryck emellanåt. Skeddrag är ett mycket populärt drag längs med Sveriges kust. Även skeddraget imiterar en levande fisk.

  • 5. Anteckna och dela med dig

Notera platser där du har fått hugg från större fiskar. Skriv upp plats, temperatur, tidpunkt väder och djup. Dessa anteckningar kan komma till användning vid liknande förhållanden. Skulle du få upp en större fisk så kom också ihåg att dela med dig av din fångst för att inspirera och tipsa andra fiskare.