De vanligaste svenska fiskarterna

Idag finns det runt 255 fiskarter i svenskt vatten och det utgör ungefär 1% av alla arter i hela världen. Det innebär att Sveriges fiskfauna är internationellt sett ganska fattig och endast mindre än hälften av dessa 255 arter förekommer regelbundet. Här kan du i alla fall läsa om de fyra vanligaste arterna och den mest utsökta matfisken.

  • Abborre

Arten abborre är Sveriges absolut vanligaste fiskart och därför en av de mest uppskattade arterna bland fritidsfiskare. Den finns i de flesta svenska sjöar och jagar oftast inte ensam så skulle du få syn på ett stim av orolig småfisk kan det vara ett par abborrar i trakterna.

Rökt eller grillad abborre är en av mångas favoriter när det kommer till fisk på tallriken.

  • Gädda

En annan populär art för sportfiske är gäddan och den är en rovfisk som finns näst intill överallt i Sverige. Deras naturliga fiende är oftast andra större gäddor eftersom de kan äta upp till halva sin egen storlek. Gäddan lever ensam och står oftast på mellan 5 till 10 meters djup.

Även gäddan är en mycket uppskattad matfisk och en stor del av den svenska fångsten exporteras till bland annat Frankrike.

  • Gös

En släkting till abborren är gösen men den har långt ifrån lika stor utbredning. Dessutom minskar antalet abborrar i mängd när gösen ökar i ett vatten. Anledningen till det är att gösen äter mindre abborrar och konkurrerar med den om föda. Under sommaren är gösen mer aktiv under nattetid och vid andra årstider under skymning. Den trivs bäst i stora, djupa och grumliga sjöar.

Gösen är en populär matfisk som ugnsstekt smakar utsökt.

  • Öring

Arten öring är en favorit hos många fiskare och är utbredd i insjöar, älvar, åar och bäckar runt om i Sverige. Öringen trivs bäst i strömkanter, strandkanter och hålor, och kan därför vara svår att få tag på. Bästa tiden att fiska öring är i gryning eller skymning då de lämnar sina revir för att ge sig ut på jakt.

Öring är inte den populäraste men en vanlig fisk på tallriken och har ett lätt och fint kött.