Att lokalisera en bra fiskeplats – vind/väder/temperatur

Temperaturen i vattnet, vinden, säsongen och mycket därtill resulterar i att fiskar kan simma flera kilometer varje dag. Det vill säga; fiskar rör sig. Det finns inget trumfkort, ingen plats, där du alltid kommer finna fiskelyckan men det finns vissa saker att tänka på när man väljer position.

Ett lyckat fiske krävs planering och förberedelse. Det handlar om att välja rätt fiskeplats, rätt tidpunkt och en plats där fiskarna jagar och är aktiva. Du bör också känna till fisken du fiskar efter, vilken tid på dagen är den på jakt? Går de i stim? Var jagar den helst?

Det viktigaste när det kommer till att välja plats är att känna till området. Hur ser det ut runt omkring, är vattnet näringsfattigt eller näringsrikt? Är det djupt eller grunt vatten? Är vattnet rikt på liv? Blåser det mycket eller är det lä? När du lokaliserat en bra plats att fiska på så är det också viktigt att bestämma positionen runt sjön. Det finns områden med hårdare botten, långgrunt eller strömmar.

Under sommartiden när vattentemperaturen stiger går fisken djupare ner och under morgon och kvällstiden när det är svalare i luften, simmar fiskarna närmare ytan. Eftersom vattnet är som svalast precis innan soluppgången (runt 4 sommartid) så är chansen också större då att få en gädda på kroken vid den tiden. Vanligaste fiskedjupet är 1-4 meter.

Kom ihåg att inte fastna på en plats under en längre tid. Har det inte nappat den senaste kvarten så rör dig en bit. Kanske har du hamnat i ett vindstilla område? Undvik platser med lä. När det är vind blir nämligen rovfiskar som abborre, gädda och gös allt mer aktiva. Anpassa dig också efter väder, låt inte regnet stoppa dig. Regnet ger faktist positiv effekt eftersom det gör vattentemperaturen svalare och fiskarna stiger närmare ytan.