Metfiske

Det finns mängder av olika varianter när det kommer till fiske. Generellt sett är vi här på sidan inriktade på de mer avancerade formerna som till exempel sportfiske eller havsfiske, vilka vi båda har skrivit om tidigare. Vi vurmar dock för alla olika typer av fiske och alla kan inte vara på avancerad nivå direkt. Den första kontakten många har med fiske i stort är genom att metfiska. Detta är något många börjar med redan i unga år. Att meta är inte bara en form av fiske utan är också en väldigt trevlig social aktivitet. Vi skulle vilja ge dig några tips på hur du optimerar ditt metande och gör det så bra och roligt som möjligt.Flötmete

När många tänker på metfiske så får man upp bilden av en brygga vid en sjö där man sitter med ett metspö i hopp om att det ska nappa på kroken. Detta är en något förenklad bild av vad metfiske kan vara. Det finns nämligen flera olika varianter när det kommer till mete. Den vanligaste varianten är den som beskrevs här alldeles nyss, alltså flötmete. Utöver det finns bottenmete och mete med frilina. Bottenmete innebär att du fiskar med ett sänke som gör att du kommer så nära botten som möjligt. När du får napp syns det sedan på att toppen av fiskespöt böjs. Mete med frilina innebär å sin sida att man varken har sänke eller flöte. Det enda du har är helt enkelt fiskespöt, linan och kroken. Effekten du får av detta är att du kan välja om du vill fiska på ytan eller under vattnet, beroende på vilket agn du använder.

Vi hoppas att du fick lite mer inspiration för ditt mete av det här inlägget. Tveka inte att ta med hela familjen ut till den närmast belägna sjön och gör en heldagsaktivitet av det hela!